top of page

Društvene mreže - Gdje sam tu ja?

2019. godine pod pokroviteljstvom Agencije za elektroničke medije uz 400-tinjak djece i mladih, nizom zanimljivih radionica obilježili smo dane medijske pismenosti.


Tema projekta bila je medijsko opismenjivanje djece na društvenim medijima. Jačanje, razvijanje i osvješćivanje važnosti medijske pismenosti, kroz razumijevanje, vrednovanje i kritičko promišljanje, stvaranje i odgovorno dijeljenje informacija i medijskih sadržaja na društvenim medijima, što je ujedno bio i glavni cilj projekta.


Razlog za odabir te teme bila je ali i još uvijek uloga društvenih medija u današnjem vremenu. Ciljana skupina bila su djeca u dobi od 5-18 godina te njihovi roditelji. Djeca su ciljana skupina jer su oni među najvećim korisnicima društvenih medija i prema stupnju razvoja najugroženija skupina što potvrđuju rezultati istraživanja OFCOM istraživačkog programa medijske pismenosti (Children and Parents: Media Use and Attitudes Report 2017) i roditelji odgovorni za njihovu dobrobit.

Mi smo kao lokalna zajednica prema Strategiji za promicanje medijske pismenosti pozvani i odgovorni za razvoj njihovih kognitivnih, etičkih, estetskih, filozofskih vještina i znanja nužnih za pravilno funkcioniranje u današnjem svijetu društvenih medija.


Stanje na području provedbe projekta u tom periodu bilo je prema istraživanju OFCOM istraživačkog programa medijske pismenosti sljedeće:

- roditelji su se žalili na nemoć po pitanju zaštite djece od negativnog utjecaja informacija kojima su na društevnim

medijima izloženi,

- zapažen je veći stupanj rastresenosti i anksioznosti kod djece koja imaju nekontrolirani pristup društvenim

medijima,

- na društvenim medijima, među djecom, zapaženi su bile sljedeće metode internetskog nasilja: grubo sukobljavanje, uznemiravanje, ogovaranje i klevetanje, lažno predstavljanje, iznuđivanje i širenje povjerljivih informacija, socijalno isključivanje, prijetnje i uhođenje te dijeljenje videosnimki neprimjerenog sadržaja,

- nedostajalo je programa i sadržaja kojima bi se djecu osvijestilo i educiralo o medijskoj pismenosti na društvenim medijima što kao posljedicu ima sve gore navedeno.

Projekt je uvelike doprinio Strategiji za promicanje medijske pismenosti u Hrvatskoj kao i Strategiji Europa 2020 te Povelji o sigurnosti djece ne internetu u Hrvatskoj.


Naknadnom evaluacijom utvrđen je visok stupanj uspješnosti ostvarenih ciljeva.





bottom of page